Vă anunțăm cu entuziasm că anul acesta vom sărbători, în data de 21 octombrie 2022, Ziua Ascultării Empatice, ediția a VII-a – Te ascult, deci existăm!
Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană (ARPCP) a fost înființată în 2001. De mai bine de 20 de ani membrii asociației s-au implicat în proiecte care s-au adresat atât specialiștilor, cât și tuturor persoanelor care aveau nevoie de suport psihologic.
În ultimii ani interesul și resursele noastre s-au îndreptat către categoriile de persoane afectate cel mai mult de evenimentele cu potențial traumatic care s-au petrecut atât la nivel național, cât și global (incendiul din clubul Colectiv, pandemia cu Covid-19).
Din 2020 am avut proiecte adresate personalului medical aflat în „lupta cu inamicul invizibil”, nevoiți să găsească soluții să reziste și să își protejeze propria familie, personalului didactic care a fost nevoit să se reinventeze pentru a putea oferi calitate actului didactic și nu în ultimul rând, populației generale afectate profund emoțional de pierderile înregistrate (fie ele personale sau la nivel de siguranță fizică, economică sau emoțională).
Din păcate, anul acesta s-a produs încă un eveniment traumatizant pentru foarte multe persoane, invadarea Ucrainei (deși pare că această descriere este prea simplă pentru ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă).
Speranța și încrederea într-un viitor mai sănătos și mai bun a crescut odată cu sprijinul oferit de marile puteri si de „micile puteri”, adică noi, oamenii de rând. Implicarea individuală și emoțională are o valoare foarte mare, însă poate să fie și o povară greu de dus pe o perioadă lungă de timp pentru cel care se implică individual (chiar și prin intermediul asociatiilor umanitare).
Demersul nostru din acest an se adresează în special voluntarilor care sunt implicați în ajutorarea refugiatilor ucraineni. Acum ei sunt cei din „prima linie”, ei sunt cei care ajută și care, după atat de multe luni de implicare, poate simt nevoia să fie ajutați.
A asculta empatic înseamnă să oferim cu adevărat „ceva” celuilalt, înseamnă respect și grijă față de celălalt și de felul în care se produce ascultarea în relație. Înseamnă să învățăm să ascultăm cu adevărat, și nu în ultimul rând, să ne ascultăm empatic pe noi înșine.
A experimenta ce înseamnă să ascultăm empatic înseamnă să exersăm empatia în siguranță, fără a cădea în plasa identificării cu celălalt și cu problemele sale. Înseamnă a ajuta cu adevărat și a ne proteja, fără un cost prea mare pentru noi pe termen lung.
Evenimentul de anul acesta este organizat de ARPCP în parteneriat Asociația Anais și va avea loc fizic, la Universitatea Tehnică de Construcții din București, și online.