03/10/2022 07/10/2022

Eveniment Aniversar 3-7 Octombrie, Psihoterapia Pe Înțelesul Tuturor

Eveniment aniversar – 30 ani de psihoterapie europeană și românească

Organizatori: Federația Română de Psihoterapie în parteneriat cu Editura Trei, Librăriile Cărturești și revista ”Psychologies”

Perioada și locul:

– 3-7 octombrie 2022, București
– 11-14 octombrie 2022, Cluj Napoca

Ce fel de psihoterapie ți s-ar potrivi mai bine? În ce fel de cadru ți-ar fi mai ușor să te exprimi și să găsești soluții pentru problemele tale – în întâlniri individuale sau în format de grup sau de cuplu? În cabinetul fizic sau pe platforme online? Ce fel de abordare te-ar ajuta mai mult – una bazată pe dramatizări și jocuri de rol sau una axată pe înțelegerea aprofundată a strategiilor tale inconștiente? Una centrată pe empatie și acceptare sau o discuție mai degrabă rațională și pragmatică? Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la punerea bazelor Federației Române de Psihoterapie și a Asociației Europene de Psihoterapie, poți afla răspunsuri la aceste întrebări printr-o serie de întâlniri, în afara cabinetului, cu terapeuți din diverse orientări – de la psihanaliză, psihodramă, terapie sistemică de familie și terapie adleriană la terapia cognitiv-comportamentală, analiza tranzacțională, terapia integrativă, psihoterapia pozitivă și terapia centrată pe persoană .

Workshopurile vor avea loc fizic de la orele 19.00 în București (Cărturești Verona) și Cluj-Napoca (Cărturești Iulius Mall), vor fi moderate de Victor Popescu, redactor la Editura Trei, în București, și de Ovidiu Damian, psiholog și psihoterapeut, în Cluj, iar intrarea va fi liberă. De asemenea, workshopurile vor fi transmise în direct pe platformele de Facebook ale organizatorilor. Pe parcursul lunii octombrie, cărțile publicate de Editura Trei sunt incluse în promoția 2+1 în întreaga rețea a librăriilor Cărturești.

Reprezentanți ai Asociației Române de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP vă așteaptă acolo în datele de mai jos cu următoarele subiecte:

Luni, 3 octombrie 2022, ora 19.00
Viața de cuplu, între ideal și realizabil
Psihoterapeuți: Ramona Covrig (IPPA), Mara Priceputu (IRPI), Georgeta Niculescu (ARPCP)
Asociații: Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană – IPPA, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă – IRPI, Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP
Cărți recomandate: Cooperarea între sexe – Alfred Adler, Înțelegerea vieții – Alfred Adler, Cazul domnișoarei R- Alfred Adler, Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu – Felicitas Römer, Iubirea în opt capitole – John Gottman, Julie Schwartz Gottman

Asigurarea dragostei și intimității reprezintă o sarcină pentru doi. Pentru a avea succes într-o relație de cuplu, este nevoie de cooperare, egalitate, compasiune, respect și grijă față de celălalt. Cei doi vin cu percepții diferite despre sine, ceilalți și viață. ”Antrenarea” pentru relația de cuplu începe încă din copilărie, când copilul învață să coopereze, să se simtă responsabil și să-i valorizeze pe ceilalți. Relația de cuplu presupune comunicare și muncă… înainte de a ajunge în patul conjugal. ,,Și au trăit fericiți (satisfăcuți) până la adânci bătrâneți” nu este un mit, ci este o artă!

Miercuri, 5 octombrie, ora 19.00
Ce alegi – terapie individuală sau de grup?
Psihoterapeuți: Nicoleta Căpraru (ARPCP), Florentina Palada (ARPCP)
Asociație: Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP,
Carte recomandată: Profesorul eficient – Thomas Gordon, Noel Burch

Decizia de a începe un proces terapeutic vine adesea cu întrebări de tipul: ce să alegem, ce ni se potrivește? Vom descoperi împreuna diferențele și asemănările dintre psihoterapia individuală și cea de grup. Vorbim despre cum se completează cele două tipuri de relații și despre experiențele de creștere pe care le putem avea alegând o variantă sau alta. În psihoterapia centrată pe persoana rolul psihoterapeutului este acela de facilitator, de a oferi o relație care să asigure un mediu sigur și susținător prin empatie, congruență și acceptare pozitivă necondiționată. Vom afla cum, într-un astfel de mediu, persoana își poate accesa resursele și forța interioară pentru a se dezvolta.

Scroll to Top