Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană este acum o asociație înfloritoare și vie, care organizează nu doar cursuri de formare de bază în psihoterapia centrată pe persoană, cursuri de Focusing și grupuri Encounter, ci și o multitudine de evenimente pentru psihoterapeuți și pentru publicul larg; în jurul ei s-a format o comunitate mereu în creștere, dar strânsă, de oameni care împărtășesc aceleași valori umane de bază și care contribuie la crearea unei lumi mai congruente și mai empatice, în care viața este prețuită.
Înainte însă de crearea ARPCP în anul 2001, psihoterapia centrată pe persoană nu exista în România. Primii psihoterapeuți români formați în această modalitate psihoterapeutică au făcut parte dintr-un grup de formare început în 1999, ca urmare a invitației făcute de dna dr. Ileana Botezat Antonescu către asociația OeGWG din Austria. Acest grup a avut-o drept coordonator pe dna. Sonja Kinigadner, care a organizat echipe de formatori austrieci care să țină în România modulele de formare în psihoterapia centrată pe persoană, în fiecare an, timp de cinci ani de zile.
Relațiile dintre formatori și grup au rămas până în ziua de astăzi foarte apropiate, Lore Korbei, Sonja Kinigadner, Prof. Wolfgang Keil, Elisabeth Zinschitz, Christa Gutman, Joachim Sauer, Hildegard Kohler-Tredl, Alfred Papst, Maria Brubaeck, și Helmud Schwanzar oferind supervizare și sprijin ori de câte ori a fost și este nevoie.
Membrii fondatori ai ARPCP sunt participanții la acel prim grup de formare. Dintre ei, Mihaela Bonațiu, Daniela Crasan, Florența Foca, Georgeta Niculescu, Florentina Palada și Daniela Ploeșteanu au devenit mai departe formatori în ARPCP, deschizând în 2006 primele două grupuri de formare în Psihoterapia centrată pe persoană, și făcând această modalitate din ce în ce mai cunoscută și mai bine reprezentată în România.
Pe lângă activitatea de formare de noi psihoterapeuți centrați pe persoană, ARPCP a fost permanent preocupată de promovarea principiilor rogersiene, de formarea unei comunități, de acces la informații, la evenimente din mediul internațional și la cărți esențiale abordării.
Astfel, anul 2008 este un an foarte important deoarece ARPCP prin Florentina Palada a reușit, în colaborare cu Editura TREI, să traducă și să publice în limba română „A deveni o persoană” – lansată printr-un simpozion cu același nume – o carte fundamentală a lui Carl Rogers și prima din literatura specifică abordării accesibilă în limba noastră.
Mai apoi, în 2010, Federația Română de Psihoterapie a organizat la București un Congres al Asociației Europene de Psihoterapie, ocazie cu care ARPCP l-a invitat pe dl. Dave Mearns pentru lansarea cărții sale „Consilierea centrată pe persoană în acțiune”, de asemenea tradusă în română și apărută la Editura TREI.
De atunci, la aceeași editură, a mai apărut în 2015 „Terapia centrată pe client. Practica ei actuală, implicaţii și teorie”.
În afară de evenimentele deja menționate, ARPCP a organizat aproape anual cel puțin un eveniment dedicat psihoterapiei centrate pe persoană, și a participat constant la evenimente naționale și internaționale.
Primul dintre ele a fost conferința „Specificitatea Psihoterapiei Centrate pe Persoană și dialogul cu alte orientări. Conceptul de focusing și locul său abordarea terapeutică”, organizată în 2003 la București, avându-i ca invitați pe Prof.Dr. Joachim Sauer și pe Lore Korbei.
Dintre evenimentele cele mai importante care au urmat în decursul anilor, amintim: „Procesul terapeutic la confluența dintre lumea trăita a clientului și cea a terapeutului”, o conferință cu prezentări teoretice și workshop-uri, care a avut loc la București în luna mai 2011 și care a fost urmată de primul Encounter Group din România, la Sinaia, cu 3 facilitatori din Brazilia, țară cu o bogată experiență în Encounter: doamnele Prof. Univ. Dr. Virginia Moreira, Prof. Univ. Dr. Gercy Campos și Iaraci Ianvicula.
În septembrie 2011 ARPCP a împlinit 10 ani și am sărbătorit acest eveniment prin organizarea Conferinței „Procesul devenirii- continuitate și schimbare- 10 ani ARPCP”, avându-le ca invitate pe Lore Korbei, Sonja Kinigadner, Christa Gutmann și Elisabeth Zinschitz.
În mai 2013, tot din Austria, l-am invitat pe dl. Gerhard Stumm pentru o prezentare despre punctele de legătură ale psihoterapiei centrate pe persoană cu cea existențială, la un eveniment organizat de Societatea de Analiza Existențială și Logoterapie la Predeal. Nu este prima noastră prezență la acest eveniment, colaborarea având deja o tradiție de câțiva ani ce a adus interacțiuni bogate și prietenii frumoase și de durată între practicanții celor doua metode.
Apoi în același an am fost prezenți prin Georgeta Niculescu, Florentina Palada, Mihaela Teodorescu și Paul Diaconescu la al XII-lea Forum Internațional al Abordării Centrate pe Persoană, care a avut loc în Brazilia. Atunci s-a hotărât ca următoarea ediție a Forumului să fie organizată de ARPCP, în România.
Tot în 2013, în toamnă, Laurențiu Dobrotă și Dragoș Geamană au propus organizarea unui eveniment al comunității, proiect care a fost susținut de Mihaela Bonațiu în primul rând, și de Florența Foca și Georgeta Niculescu – astfel s-a născut Săptămâna Rogersiană. Prima ediție a Săptămânii Rogersiene a avut loc la Moieciu. Săptămâna Rogersiană a devenit de atunci o adevărată tradiție a Asociației noastre, coordonată pe rând de formatorii ARPCP, împreună cu Laurențiu Dobrotă și Dragoș Geamană. A devenit un eveniment din ce în ce mai îndrăgit de comunitatea noastră, dar la care au început să participe și psihoterapeuți cu formarea de bază în alte modalități.
Săptămâna Rogersiană este un program intensiv de dezvoltare profesională de durată în domeniul psihoterapiei centrate pe persoană, o perioadă în care timp de aproape o săptămână, participanții sunt cazați cu toții într-un loc rezervat în exclusivitate lor, unde mesele sunt asigurate și luate împreună, și în care toate zilele conțin prezentări teoretice și workshop-uri experiențiale, și – deja de câteva ediții – un encounter group. În fiecare an, Săptămâna Rogersiană are o tematică diferită și puteți găsi mai multe informații despre toate edițiile de până acum la secțiunea Evenimente ARPCP.
2015 este anul în care cel de-al XIII-lea Forum Internațional al Abordării Centrate pe Persoană a fost organizat de ARPCP la Izvorani. Au sosit în România persoane din 28 de țări, care au împărtășit stări, idei, emoții, temeri si vise și au cunoscut din spiritul locului. Programul, specific Forumului ACP, a avut o structură fluidă – fixe au fost doar mesele și câte o întâlnire a comunității dimineața și seara; între aceste repere, participanții au propus, unii din timp, alții la începutul Forumului, sau chiar în timpul desfășurării lui, câte un workshop, sau o prezentare, sau alt tip de eveniment cu scopul aprofundării cunoștințelor și abilităților specifice domeniului, sau cu scopul creării unei coeziuni de grup și a unei comunități unite. Rezultatul a fost o perioadă extraordinar de bogată în informații și experiențe, care a pus România pe harta globală a psihoterapiei centrate pe persoană drept una din țările importante ale abordării, cu un potențial în expansiune și cu legături puternice cu reprezentanții din celelalte țări.
Sfârșitul anului 2015 a fost puternic marcat de incendiul de la Colectiv. ARPCP a fost alături de victimele supraviețuitoare ale incendiului, precum și de persoanele apropiate lor, organizând un grup de voluntari care a oferit sprijin individual și de grup celor afectați. Am oferit sprijin psihologic și aproape de debutul Pandemiei COVID-19, și vom continua să ne implicăm în proiecte sociale care sprijină comunitatea în momentele cele mai delicate prin care trece.
Tot un proiect pentru comunitate este și serbarea Zilei Ascultării Empatice, pe 21 octombrie. În 2016, s-a pornit un demers internațional de a dedica o zi pe an acestui fel deosebit de a asculta. La nivel mondial, această zi a fost serbată doi ani la rând, după care organizarea a fost preluată la nivel local. În cadrul asociației acest proiect a fost demarat și coordonat de Georgeta Niculescu până în 2021. ARPCP a continuat să o serbeze în fiecare an, membrii comunității oferind în mod voluntar un timp de ascultare empatică persoanelor care au nevoie de ea și de asemenea să distribuie materiale informative despre ascultarea empatică.
Istoria ARPCP continuă să se scrie. Dintre evenimentele notabile organizate de ARPCP mai menționăm workshop-urile ținute la București în 2019 și online în 2020 de Manu Bazzano și grupurile Encounter, pe care din 2020 le organizăm în mod regulat.
De aceeași talie cu Forumul Internațional al Abordării Centrate pe Persoană este și Simpozionul PCE Europe, care în 2021 a fost organizat de către noi, online. Evenimentul înțesat de prezentări, workshop-uri, mese rotunde și un grup encounter, a fost precedat și urmat pentru prima oară de către un Pre- și Post-Simpozion, zile suplimentare dedicate cercetării și, respectiv, pre-terapiei, și a coincis cu serbarea a 20 de ani de existență a ARPCP.
Sfârșitul lui 2021 a reprezentat însă și o perioadă grea în viața ARPCP și a membrilor săi, pentru că pe 7 septembrie 2021 Mihaela Bonațiu a trecut în neființă, lăsând în urmă un mare gol. Mihaela a fost o parte vitală a Asociației, dedicată trup și suflet psihoterapiei centrate pe persoană și oamenilor cu care intra în contact, o militantă a promovării psihoterapiei în România și în lume, și o persoană semnificativă pentru întreaga noastră comunitate.
Pierderea ei a fost resimțită la nivel personal de către membrii ARPCP și PCE Europe.
La sfârșitul anului 2021 a început procedura complexă de reacreditare a ARPCP la Colegiul Psihologilor din România, un proces dificil și complex care s-a încheiat cu succes la începutul anului 2022. În ultimii ani structura cursurilor de formare a fost regândită și actualizată, echipa de formare lărgită și în continuare în proces de schimbare și de asemenea au fost formate noi echipe de lucru pentru diferite proiecte. Activitatea de cercetare devine o prioritate pentru asociația noastră.
Am căutat mereu să fim o prezență activă la nivel internațional în lumea abordării centrate pe persoană, să păstrăm vii legăturile cu colegii noștri din alte modalități la nivel național, și să ținem puternică și legată comunitatea psihoterapeuților rogersieni prin evenimente științifice, newsletter, și întâlniri mai informale – ca cea de Crăciun – toate, în plus față de cursurile în psihoterapia centrată pe persoană și în focusing pe care le susținem, și în spiritul centrat pe persoană care ne caracterizează și pe care îl infuzăm în tot ceea ce facem. Vom continua să adăugăm noi paragrafe în povestea istoriei ARPCP, și vă invităm să ne fiți alături!